FREE

♥ Followers ♥

Tips untuk keselamatan laptop

Entry hari ni mengenai cara untuk menjaga lappy kita dengan penuh kasih dan sayang. Cik single memang sayang giler dengan lappy yang diberi nama darling ni sebab setiap hari cik single akan dating dengan darling. Kalau tak da darling rasa hidup ni kosong.huhu
Tanpa melengahkan masa lagi, berikut adalah tips macam mana kita nak jaga keselamatan lappy kita dari dikebas orang ataupun cepat lingkup.
1. Elakkan dari meninggalkan laptop di dalam kenderaan anda. Ini kerana telah berlaku banyak kes kecurian laptop yang ditinggalkan di tempat meletak kenderaan – baik dengan cara memecahkan cermin kenderaan mahupun mengopak bonet kereta.


2. Pastikan anda meletakkan latop anda di permukaan yang rata, seperti meja, almari dan sebagainya.( Jangan gunakan laptop anda diatas TILAM ). Ini kerana permukaan yang tidak rata boleh menyebabkan laptop anda tidak stabil dan terjatuh – dan sekaligus mendedahkan risiko pada kerosakan hardware dalaman yang serius.


3. Pada permukaan setiap laptop terdapat banyak lubang pengudaraan (air ventilation) dan sekiranya lubang ini tertutup, maka ia akan menyebabkan pengudaraan tidak sempurna dan boleh menyebabkan kerosakan dan ketidakstablian pada sistem laptop anda. Maka elakkan lubang ini dari tertutup/blocked secara tidak sengaja sama ada dengan pelekat, elimut, sofa, katil dan sebagainya. Seelok-eloknya elakkan dari menggunakan laptop anda di permukaan yang tidak rata seperti katil. Ini kerana anda mungkin secara tidak sengaja akan menutup lubang pengudaraaan yang terdapat di bawah laptop.


4. Jangan jadikan laptop anda sebagai ‘meja’ – maknanya jangan letak apa-apa objek lain seperti buku dan sebagainya di atas laptop.


5. Jangan gunakan laptop anda berdekatan dengan sumber air.


6. Pastikan anda tidak menggunakan kedua-dua bekalan kuasa (barteri dan bekalan kuasa dinding) serentak. Pastikan bateri anda telah habis hampir sepenuhnya sebelum mengecaskannya semua.


7. Pastikan anda menggunakan adapter bekalan kuasa mengikut spesifikasi yang diberikan dan bersesuaian dengan laptop anda.


8. Pastikan anda menukarkan bateri yang sama (identical) ataupun yang menepati spesifikasi sekiranya anda ingin membeli bateri yang beru.


9. Pastikan laptop anda tidak bersambung dengan talian telefon sewaktu petir bagi mengelakkan kerosakan serius pada laptop anda.