Apesal

♥ Followers ♥

Gadis Free Hair VS Gadis Tudung



"Yang bertudung tak semestinya baik, yang free hair pulak tak semestinya jahat..."

Hurmmm... setuju tak dengan pernyataan di atas? Tak dinafikan pada hari ni, semakin ramai yang dah mula bertudung. Macam-macam fesyen ada, yang macam bonggol unta ada, macam alien dalam Alien VS Predators pun ada, tutup atas bukak bawah pun ada, tudung sangkut pun ada, kain tutup kepala je pun ada. Macam-macam ada, asalkan bertutup. Yang free hairnya pulak, macam-macam kaler ada; pink, biru, merah, kuning, putih - dah macam Power Rangers pulak aku tengok. 


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya"

Terdapat 5 kategori, iaitu:

I     Dahlah bertudung, baik pulak tu   
II    Walaupun free hair, tapi dia baik
III   Bertudung, tapi.... 0.o
IV   Walaupun bertudung, tapi dia jahat???
V    Dahlah free hair,  jahat pulak tu

So, jom kita usha satu demi satu kategori-kategori nih...


Kategori I : Dahlah bertudung, baik pulak tu


Jenis yang dia pakai tudung dan baik, maksudnya dia menutup aurat dengan sempurna,baik budi pekerti, senang citer calon terbaik untuk dijadikan binilah.
  • Solat awal waktu, tak lengah-lengah solat semua
  • Rajin mengaji Al-Quran, ada yang dah hafaz satu Al-Quran
  • Rajin berpuasa sunat, qiamulail
  • Rajin menderma, tolong orang
  • Sopan-santun, orang tengok pun memang respect
  • Jaga batas pergaulan, lagi-lagi dengan yang berlainan jantina
So, kalau korang nak cari calon isteri,cari yang dalam kategori ni, dijamin berkualiti. Tak perlu nak cop SIRIM ke, MSC ke apa ke. Dah sah-sah bagus nak dijadikan bini. 


Kategori II : Walaupun free hair, tapi dia baik


Jenis yang tak pakai tudung tapi baik ni kiranya dalam kategori "don't judge a book by it's cover" la, maksudnya walaupun tak pakai tudung tapi lagi baik dari yang pakai tudung tak berapa nak pakai tu. 
  • solat cukup, siap buat ibadah lain pulak tu
  • selalu mengaji Al-Quran, 
  • rajin berpuasa, tak kira sunat mahupun fardhu
  • rajin bagi derma, tolong orang
  • sopan, tak mencarut bukan-bukan.
Tapi itulah, kebanyakan gadis kategori ni memang sweet je mukanya. Mintak-mintaklah Allah SWT bukakkan hati mereka, bagi mereka hidayah supaya bertudung. Bukan apa, muka dah cantik, bila bertudung, terus berganda-ganda cantiknya. Subhanallah...


Kategori III : Bertudung Tapi .... 0.o


Nilah masalahnya sekarang ni. Mereka ni dah bagus dah pakai tudung, perangai baik, akhlak bagus semua, TAPI... Tapi.... tapi... tapi tudung tu just pada nama je, tak tutup aurat dengan sempurna. Tak paham? Baca ni...
  • Pakai tudung tapi nampak rambut (tak pakai anak tudung)
  • Pakai tudung tapi pakai legging (ketat)
  • Pakai tudung tapi baju pendek (tak tutup pinggul)
  • Pakai tudung tapi baju jarang (tak pakai inner)
  • Pakai tudung almost perfect tapi nampak kaki (tak pakai stoking)
  • Pakai tudung tapi pakai baju lengan pendek/lengan tiga suku
  • Pakai tudung tapi tak tutup dada (common problem)
  • Pakai tudung tapi nampak leher (sebab nak tayang subang kot)
  • Pakai tudung tapi sanggul tinggi (macam bonggol unta)
  • Pakai tudung tapi ber-make-up tebal (tabarruj)


Kategori IV: Walaupun bertudung, tapi dia jahat???


OK, kategori ni kira macam spesis paling eksotik la, sebab apa? sebab benda ni sangat rare sebenarnya, tapi memang ada dalam kalangan kita. Kira mereka ni spoiler imej wanita bertudung la. Bertudung tapi perangai tak berapa nak senonoh. Yelah, kalau tak, mana datangnya quote "pakai tudung tak semestinya baik" kan kan? Bagus dah pakai tudung tapinya perangai jahil pulak dah. Epic fail betol la!
  • merokok, siap dengan asap berkepul-kepul lagi
  • duduk terkangkang-kangkang mengalahkan lelaki
  • jadi internet bergerak, sehari tak mengumpat boleh migrain
  • pegang-pegang, peluk-peluk ngan kapel, walhal belum kawin
  • mencuri barang orang lain
  • suka nak condemn orang, takleh tengok orang lebih sikit, ada je benda nak disebotajnya

Dan macam-macam lagilah contoh. Bab solat tu tak tahu lah pulak. Mana tahu dia jahat pun tapi masih solat ke? Tapi solat kan tiang agama. Kalau sempurna solat, sempurna lah ibadah yang lain. Nampak gayanya kena check solat sendiri dulu dah betul ke tidak ni. 


Kategori V: Dahlah free hair, jahat pulak tu



Yang ni common rasanya. Orang selalu samakan, asal tak pakai tudung saja,  kafir. Sentap beb! Aku tengok ada saja kafir yang baik, even better than us. Hmm, contoh yang tak pakai tudung dan memang jahat tahap  undescribable ni bersepah je kat luar nun, cari je gugurl yang baru cultural shock nak jadi dewasa, kompom jumpa perangai tak senonoh macam ni.
  • kaki mabuk / kaki clubbing / kaki dadah, memang mintak kaki btol la
  • dye rambut, warna kuku kaki semua, last-last wuduk tu sah tak? Tu pun kalo solat, kalo tak??
  • Hipokrit, pakai tudung pun sebab nak tackle mamat hensem, takpun bertudung depan family je. 
  • Seksi tu, takpe lagi, tutup aurat pun seksi apa, tapi yang ni MENJOLOK BIJI MATA, kalau dapat mau nak tersembul bijik mata lelaki kalau tengok bentuk muka bumi dia tu
  • zina-zina ni, dah macam rutin harian. pastu buang bayi macam buang sampah
Yang ni memang dah parah dah, kalau macam penyakit DM ni, kasi potong saja lah. Dah kronik sangat-sangat dah. So, memang nak kena basuh emosi, rohani ngan jasmani dia baik-baik. Insya-Allah, mereka akan berubah. 



0 00 orang suka komen: