Apesal

♥ Followers ♥

Pengalaman Praktikal di Maternity operation theatres (MOT)

Kalau sebelum ni aku pernah post pasal Pengalaman praktikal di Labour Room masa aku sem 3 sekarang ni aku dah sem6 yakni tahun akhir sebagai pelatih jururawat, tibalah masa untuk post pasal pengalaman aku semasa di Maternity operation theatres (MOT), Hospital Taiping,Perak. Bagi setiap student nurse akan merasai pengalaman masuk bilik OT (operation theatre) ataupun lebih dikenali sebagai bilik bedah. Ada group yang dapat general OT (GOT) dan ada yang dapat MOT. Untungnya kumpulan aku dapat masuk MOT, dapat laa tengok macam mana surgeon bedah perut ibu-ibu yang mengandung ni secara real di depan mata. Kalau sebelum ni kami cuma tengok melalui video kat youtube, now dapat tengok betul-betul depan mata, rasa bersyukur sangat. First day start praktikal dekat MOT, malam tu aku sampai demam, tak tau la sama ada terkejut sebab tengok surgeon buat LSCS tu ataupun sebab suhu bilik OT yang serupa duduk dalam peti sejuk. Homaigadd sumpah sejuk gilaaaa duk dalam tu dari pukul 7am sampai 2pm. Rasa macam nak cramp kaki,tangan dan mulut.

Tugas kami di bilik OT adalah menerima pesakit yakni ibu-ibu yang nak buat LSCS ataupun LSCS beserta dengan BTL (bilateral tubiligation) dari ward, atau labour room. Semasa pesakit sampai di airlock, staff nurse dekat OT akan check balik semua consent-conset pesakit. kalau semua ok baru pesakit akan dibawa masuk ke bilik OT, masa dekat bilik OT tu, doktor anaest akan bagi lagi penerangan kat pesakit mengenai bius yang akan dilakukan kepada pesakit sama ada general anaesthesia (GA) atau spinal anaesthesia  (SA).

Bila ditanya mengenai pendapat ibu-ibu atau bakal ibu, ramai antara mereka yang memilih bius am sebagai bius pilihan. Tapi sebenarnya bius am ataupun GA ni sebenarnya mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding dengan SA.

Alhamdulillah banyak benda yang aku dah belajar kat situ dan banyak kes yang aku dah tengok antaranya fetal distress, breech (songsang), macrosomic baby. selain tu, dpt tengok tugas-tugas scrub nurse,calculate nurse dan GA nurse. Memang menarik kalau dapat kerja dalam bilik bedah ni.


PNEUMONIA


Definisi:
Merupakan inflamasi di bahagian mukosa bronchioles dan alveoli.

Ia berlaku disebabkan oleh jangkitan mikrobakteria yang menyebabkan inflamasi pada selaput dinding mukosa di bronchi dan alveoli.
Pneumonia terdiri dari :- infectious 
      - non infectious.
nInfectious disebabkan oleh jangkitan bacteria,virus dan fungi.
¨Bronchopneumonia,  viral pneumonia, bacterial pneumonia
nNon infectious pneumonia - tidak berjangkit
  - Aspiration pneumonia
  - Hypostatic pneumonia
Klasifikasi:
1.Mengikut sebab:
¨Infeksi mikroorganisma
Bacterial pneumonia – disebabkan oleh streptococci, staphylococci
Viral pneumonia – disebabkan oleh rinovirus, myxovirus
¨Kemasukan cecair ke paru-paru – aspiration pneumonia
¨Kesan bahan kimia, gas yang masuk paru-paru – chemical pneumonia
¨Kurang ambulasi – hypostatic pneumonia
2.Mengikut bahagian paru-paru:
¨Seluruh cabang bronchus dan alveoli – bronchopneumonia
¨Satu bahagian paru-paru – lobar pneumonia
¨Satu bahagian dari lobus – segmental pneumonia
¨Satu bahagian lobul dalam paru-paru – lobular pneumonia

Sebab-sebab:
1.Infectious
¨Virus
¨Bakteria
2.Non infectious.
¨Aspiration pneumonia.
¨Hypostatic pneumonia
¨Chemical pneumonia
3.Kongenital
¨Jangkitan melalui placenta kepada bayi - Congenital Pneumonia
Patofisiologi:
Bakteria boleh menyerang paru-paru melalui sistem respiratori dan sistem vaskular (dari jangkitan tubuh lain)
Apabila mikrob colonize di alveoli, respon inflammatory dan immune dirangsangkan.
Respon antigen dan antibodi tubuh serta penghasilan endotoxin oleh mikrob akan memusnahkan mucous membranes di bronchiol dan alveolar, mengakibatkan inflamasi dan edema.
Infectious debris (sel-sel mati) and exudate boleh mengisi alveoli dan mengganggu ventilasi serta pertukaran gas.
Iritasi dan kecederaan pada tisu menyebabkan berlakunya reaksi sistemik yang meningkatkan leucoyte di dalam darah.
Manifestasi Klinikal:
1.Demam – 38.5ºC - 40ºC
2.Rigor – menggigil akibat inflamasi di paru-paru
3.Pleuritic chest pain – sharp localized chest pain 
4.Dyspnea; tachypnea
5.Malaise
6.Batuk berterusan (waktu malam).
7.Hemoptysis – batuk kuat hingga salur darah di paru-paru pecah
8.Crackles on auscultation
9.Sputum - non productive/productive :- akibat reaksi selaput mukosa dan proses inflamasi
¨Keluaran kahak/sputum diperingkat awal warna putih dan berbuih,
¨purulent - warna kuning kehijauan, pekat dan melekit.


Putera William dan Kate bakal timang cahaya mata kedua.

Tahniah diucapkan kepada Kate Middleton yang telah disahkan hamil oleh Buckingham Palace.

Buckingham Palace mengumumkan Putera William dan isterinya Kate, bakal menimang cahaya mata kedua.
Pasangan tersebut sangat teruja dan gembira apabila mendapat tahu bahawa Kate telah hamil anak kedua.

Anak pertama pasangan tersebut iaitu George, dilahirkan pada 22 Julai, 2013.

Menurut Clarence HouseKate kini sedang dirawat di Kensington Palace untuk morning sickness yang teruk.

Awal dan Scha dedahkan wajah anak

Buat pertama kalinya Scha dan Awal telah mendedahkan wajah serta nama anak sulung mereka kepada umum menerusi laman Instagram masing-masing.
Foto comel bayi itu telah dimuat naik sendiri oleh Scha dengan kapsyen yang berbunyi:

“Salam Jumaat semua. Name given is Lara Alana Ahmad Awaluddin. Have a blessed Friday all �� #2weeks #schaalyahya #schawal #babyschawal” tulisnya kepada peminat tersayang.
Kecomelan wajah baby Lara seindah namanya iaitu Lara Alana, walaupun baru sahaja dimuat naik kira-kira 50 minit yang lalu namun foto tersebut telah mendapat sebanyak 24.9 ribu ‘like’.
Foto itu kemudiannya dikongsi oleh suaminya Awal Ashaari di laman sosialnya.
Rata-rata peminat berpuas hati dan mengaggap pasangan itu menepati janji dan tidak kurang juga ada yang memuji kecomelan anaknya yang bernama Lara Alana itu.
Terdahulu, Awal dan Scha tidak pernah mendedahkan wajah anaknya itu di mana-mana media selepas Lara selamat di lahirkan pada 22 Julai lalu.

PLEURAL EFFUSION

Definisi: Pleural effusion adalah pengumpulan cecair berlebihan di kaviti pleura.  Ruang pleura yang normal mengandungi 10-20 ml cecair serous


Etiologi/Sebab:
1. Secondary to disease:
CCF          
Renal failure
Liver failure
2. Connective tissue disorders
  - Rheumatoid arthritis
  - Systemic lupus erythematosus
3. Tumours - lung cancer
4. Infections
Pneumonia
Tuberculosis
5. Lymphatic obstruction
6. Chest trauma

Patofisiologi:
Pengumpulan cecair berlebihan disebabkan oleh :-
Transudate – terbentuk apabila tekanan kapilari tinggi (contohnya CCF) atau plasma protein rendah (contohnya liver failure)

Exudate – disebabkan oleh peningkatan permeabiliti kapilari (contohnya renal failure)
Pengumpulan cecair yang berlebihan menekan tisu paru-paru dan menghalang pengembangan paru-paru, mengakibatkan dyspnea.
Tekanan tinggi dalam ruang pleura mengakibatkan pleuritic chest pain.

Manifestasi Klinikal:

Demam
Pleuritic chest pain – disebabkan tekanan cecair yang berlebihan di kaviti pleura

Dyspnea – pengumpulan cecair menghalang pengembangan paru-paru

Batuk – akibat iritasi pada dinding parietal dan visceral

Tracheal deviation may occur

Pengurusan pesakit:
Pharmacology
1. Rawatan antibiotik – merawar infeksi
2. Rawatan chemotherapy – untuk recurrent effusion
3. Rawatan analgesic – mengurangkan kesakitan
4. Rawatan codeine – melegakan batuk
Non-pharmacology
1.Memberi keselesaan
2.Melakukan pemerhatian berterusan
3.Mengajar pesakit melakukan senaman pernafasan dalam
4.Memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga
Surgical
Thoracentesis

Komplikasi:
Atelectasis
Empyema

Ally Iskandar & Farah Lee Timang Cahaya Mata Perempuan




Pengacara dan personaliti TV, Ally Iskandar melahirkan rasa bersyukur apabila isterinya, Nurfarahin Romli atau Farah Lee selamat melahirkan bayi perempuan di sebuah hospital swasta di Shah Alam.
Sebelum itu, Ally, 38, berkata isterinya sudah dihantar ke hospital tersebut pada awal pagi Khamis dan bergegas ke acara pengumuman pelakon Izzue Islam dan Yana Samsudin sebagai duta produk Super “The Secret To A Smile’ di Cathay Cineplex E@curve selaku pengacara majlis.
“Kalau mengikut tarikh yang diberitahu doktor ialah pada 30 Julai 2014, dan saya akui sebelum ini tugas harian terganggu dek kerana terfikir keadaan isteri yang sedang sarat mengandung ketika itu, " katanya.
Dalam pada itu, perasaan teruja menjadi seorang bapa sudah lama diidamkan biarpun terpaksa berjauhan dengan isterinya yang melanjutkan pengajian di universiti di Korea Selatan.
“Kehadiran cahaya mata sulung saya menyerikan rumah tangga serta mengeratkan ikatan ukhwah antara suami dan isteri serta keluarga.”

BOYCOTT ISRAEL PRODUCTS




JOM ramai-ramai boikot produk Israel..

Mari buktikan yang kita mampu melakukannya.. boycott israel poducts

betapa angkuhnya bangsa israel ni!celaka lah kau israel..


BOYCOTT IF YOU REALLY CARE ABOUT GAZA!! BOYCOTT IF YOU LOVE HUMANITY & PEACE. BOYCOTT IF YOU HATE GENOCIDE AND HUMANS SLAUGHTER!! BOYCOTT!! BOYCOTT!! BOYCOTT!! BOYCOTT AS MANY PRODUCTS OF ISRAEL AS YOU CAN!! I CAN DO IT..MANY.CAN DO IT..YOU CAN DO IT TOO..THIS IS OUR WAR..BOYCOTT WAR!! 



IMPORTANT NOTE!!!

Israel used 2 barcodes now,either 729/871 or both.we just keep praying so that peoples will realize that boycot is really needed to reduce the amount of money transfer to israel's. 

Please noted that number when shopping..





Gambar sekitar Himpunan Aman ‘Selamatkan Anak-Anak Gaza’ di Stadium Merdeka

Kira-kira 10,000 rakyat Malaysia daripada pelbagai kaum, agama dan lapisan masyarakat membanjiri Dataran Merdeka bagi menyertai Perhimpunan Aman ’Selamatkan Anak-Anak Gaza’. Himpunan tersebut bermula pada jam 3.00 petang dan tamat pada jam 5.00 petang.
Perhimpunan itu dianjurkan dua badan bukan kerajaan iaitu Viva Palestina Malaysia (VPM) dan Aqsa Syarif bagi bertujuan membantah kekejaman serangan Zionis terhadap rakyat Palestin di Gaza.
Pengerusi Viva Palestina Malaysia, Datuk Dr Musa Mohd Nordin berkata perhimpunan aman itu merupakan satu mesej kepada dunia bahawa rakyat Malaysia menolak sepenuhnya serangan Israel di Palestin.
Tambahnya, langkah ini akan diteruskan dengan kerjasama Aqsa Syarif untuk menghantar memorandum kepada pihak kedutaan Amerika Syarikat dan Mesir di Malaysia pada isnin ini.
Menurutnya  antara pengisian memorandum itu adalah menyeru Amerika Syarikat menghalang tindakan israel menyerang warga Palestin yang tidak berdosa.
Berikutan adalah rangkuman gambar-gambar menarik sekitar perhimpunan tersebut.
Afdlin Shauki antara selebriti yang mengecam kekejaman Israel.





Wakil Aqsa Syarif, Professor Madya Dr Hafidzi Mohd Noor menyampaikan ucapan.






dari sumber igYatt Hamzah

Heliza Helimi turut terlibat sama bagi menjayakan himpunan Aman ini

Tiz Zaqayah dan Fara Fauzana


credit:abn news, instagram, facebook


Mesej dari satu-satunya anak Malaysia yang tinggal dan belajar di bumi Gaza

Tolong panjangkan mesej ini kepada kenalan masing2. 
Mesej dari Nadir anak Dr Kamaruzaman satu2nya anak Malaysia yag tinggal dan belajar di Gaza.
Beliau menyerahkan nyawanya untuk Gaza. Kita? 

Kerna Kau Tak Merasa

Saya baru pulang dari Hospital Shifa' melawat ahli keluarga Batsh yang serangan Zionis ke atas rumah mereka mengorbankan 18 ahli keluarga sekaligus dan mencederakan lebih daripada 45 orang. 4 daripada mereka masih di dalam hospital - 2 di ICU. Bersama saya sedikit wang bantuan pembaca yang dikhususkan untuk mereka.
Tetapi tatkala bercakap dengan ketua keluarga mereka, saya tersentap; yang rumah mereka musnah dan terpaksa merempat seramai 24 buah keluarga - bantuan yang saya bawa hanya sekelumit, kalau dibahagikan mungkin cukup untuk digunakan sehari sahaja.

Kadang mengalir airmata
Kerna kudrat secebis cuma
Cuba membantu tidak berdaya
Hanya memberi secubit yang ada
Terlalu sedikit tidak bermakna

Semalam saya ke selatan Gaza, ke Khan Younis, menziarahi beberapa buah rumah yang musnah dibom Zionis.
Sisa-sisa buku dan mainan anak-anak bertaburan, malah ada rumah flat tiga tingkat yang menjadi rata separas bumi kerana dibedil berkali-kali.
Mangsa tinggal di dalam stor, duduk bersama keluarga, hidup seadanya menanti perang tamat untuk membina semula kehidupan.

Kadang mengalir airmata
Di kiri kanan insan sengsara,
Mengalir darah, berparut luka
Anak piatu, isteri menjanda
Segala musnah sekelip mata

Setiap kali pulang ke rumah dan terjelepuk letih, perkara pertama yang saya lakukan ialah menghantar Whatsapp kepada bendahari, bertanyakan berapa baki wang di dalam akaun, dan membuka 'laptop', mengharap kalau-kalau ada masuk 'emel ceria', emel makluman transaksi yang dihantar penyumbang.
Sumbangan merangkak masuk, sedikit demi sedikit, tidak akan pernah cukup untuk membantu mereka yang merana.

Kadang mengalir airmata
Ramai berkata seolah merasa
Tetapi menyumbang berdoa tiada
Takut tak cukup untuk beraya
Bimbang habis bajet berbuka.

Sebelum perang saya duduk bersama seorang pengerusi NGO, beliau menyatakan kekecewaannya kerana sumbangan yang datang untuk keluarga miskin, untuk anak yatim, untuk pegawai kerajaan yang menjadi papa kerana tidak mampu dibayar gaji mereka, terlalu sedikit.

Beliau berputus asa, menyatakan hasratnya meletakkan jawatan kerana kewujudannya sia-sia. Kini saya merasa seperti dia.
Saya berhasrat berkorban jiwa agar mungkin akhirnya, rakyat Malaysia akan lebih cakna.

Kadang mengalir airmata
Tidak cukup menjentik jiwa
Lama diulit selesa dunia
Wahai Tuhan tariklah nyawa
Agar mata mereka terbuka.

Nadir Al-Nuri, From Gaza With Love.
16 Julai 2014.

p/s : Sumbanglah walau sedikit, demi Allah mereka memerlukannya.
Bank in sumbangan ke akaun CIMB 7600809829 atas nama Umm Salamah binti Ahmad Shah dengan label 'Nyawa Nadir',
Makluman/pertanyaan melalui emel bazarramadhangaza@gmail.com, atau Whatsapp +60195004911.



Majlis Iftar Semester 6 Diploma Kejururawatan Basik 1/2012 KSKB SAS

#Throwback 14 Julai 2014 yang lalu telah diadakan satu majlis berbuka puasa bagi basik 1/2012. Meriah jugak majlisnya walaupun hanya disertai oleh batch kami dan juga pengajar penyelaras kami iaitu, Puan Rohana.
Iftar kali ni merupakan iftar batch kami untuk kali yang ke-2 dan merupakan iftar yang terakhir sebelum kami semua menamatkan pengajian kami di sini sebagai jururawat pelatih. Huu sedih la pulok nak tinggalkan kawan-kawan ni..sob sob..


dah lama tak makan nasik dalam talam ni pastu share reramai ngan kawan-kawan, lauk yang tak sedap pun boleh jadi sedap..:)
 
excited nampak makanan dalam talam tu..





 genggggg...:D
basik 1/2012 diploma kejururawatan




roomate saya :)



gadis talam..:p




Akhir kata selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Doakan kami semua supaya dapat menjadi staff nurse yang berjaya kelak..

Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah (KSKB SAS)

Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah (KSKB SAS) atau dahulunya dikenali sebagai Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Ulu Kinta (KSKB UK) merupakan sebuah kolej di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). KSKB SAS menyediakan latihan daripada 3 disiplin iaitu program kejururawatan, penolong pegawai perubatan, dan penolong pegawai farmasi. Entry kali ini akan memberi info serba sedikit gambaran kawasan persekitaran di KSKB SAS.

Legend:

A) Foyer
B) Blok Pentadbiran
C) Pusat Sumber
D) Blok Akademik
E) Dewan Seri Perdana
F) Surau Al-Hidayah
G) Kediaman Pengarah
H) Kuarters Pengajar
I) Kuarters Pengajar
J) Plaza
K) Asrama Lelaki
L) Kafeteria
M) Asrama Perempuan

FOYER



BLOK PENTADBIRAN


Terdiri daripada bilik pengarah,timb, pengarah dan pengajar-pengajar.

DEWAN SERI PERDANA
 
Dewan serbaguna yang turut disediakan gym di dalamnya. Boleh memuatkan kira-kira 3000 lebih orang. Majlis
konvokesyen juga turut diadakan di sini.
     Bahagian dalam Dewan Seri Perdana


BLOK AKADEMIK
 
 
 
Blok akademik yang terdiri daripada bilik kuliah,dewan kuliah, makmal keterampilan dll.

SURAU AL-HIDAYAH



KEDIAMAN PENGARAH

KUARTERS PENGAJAR

PLAZA

ASRAMA LELAKI DAN PEREMPUAN

gambar di atas merupakan asrama blok E iaitu untuk pelatih lelaki manakala asrama bagi pelatih perempuan berada di blok F.

KAFETERIA










sumber dari facebook &hak milik peribadi admin