Apesal

♥ Followers ♥

Trend Kahwin Muda

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, agak lama jugak la tak buat entry baru kat blog ni berikutan kesibukkan menghabiskan waktu cuti sem yang berkualiti bersama keluarga terchenta.

Bulan Disember ni memang banyak betul kenduri orang kahwin kan. Bercakap mengenai kenduri kahwin ni, lately makin ramai pulak kawan yang sebaya dengan ioll ni kahwin. Tahniah la ye. Muda-muda dah bertemu jodoh, Alhamdulillah..sekurang-kurangnya dapat la membendung gejala maksiat daripada berleluasa.
Tapi ada benda yang bermain-main di fikiran ambe ni..

Wajarkah kahwin pada usia muda?
Wajarkah kahwin ketika masih belajar ?
Wajarkah kahwin ketika muda dan ketika masih belajar ?

Kalau zaman tok nenek kita dulu memang mereka kahwin awal, umur belasan tahun pun dah kahwin dan ada yang dah ada anak dah. Bagi yang bujang berumur 20an masa tu dah dianggap bujang lapok atau pun anak dara tua dah. Zaman dulu dan sekarang sudah berbeza. Dahulu masyarakat tidak dibebani dengan tumpuan pelajaran dan mas kahwin pun murah saja.;p

Malaysia mula mencapai taraf negara maju maka corak stigma masyarakat juga berubah. Masing-masing mula bekerjaya baik lelaki mahupun wanita, tempoh belajar yang semakin panjang membuatkan ramai yang lewat mendirikan rumahtangga. Ditambah pula dengan mas kahwin yang mahal


Secara tak langsung, keadaan ni mengubah persepsi masyarakat terhadap kahwin awal. Kebanyakkan pelajar akan giat menghabiskan dahulu pengajian mereka sebelum bersedia mendirikan rumahtangga. Rata-rata yang bekerjaya memilih usia seawal 25-an malah menjadi perkara biasa bagi mereka yang menangguhkan perkahwinan sehingga usia hampir mencecah 30-an demi memantapkan ekonomi masing-masing.
Akhirnya, impak negatif zaman global pada hari ini mengubah kembali  statistik perkahwinan pada usia muda yang meningkat naik  beberapa tahun kebelakangan ini. Diakui, ikatan perkahwinan sememangnya merupakan sebagai jalan keluar terbaik bagi menyelesaikan kebanyakkan kes-kes moral remaja pada hari ini dan dapat menghalang maksiat daripada terus berlaku sebagaimana yang dianjurkan oleh agama islam itu sendiri.

 Wahai Para pemuda, barangsiapa yang mampu dikalangan kamu maka bernikahlah
 kerana sesungguhnya dengan nikah itu dapat menundukkan pandangan dan menyelamatkan kemaluan (kehormatan)
 dan barangsiapa yang tidak mampu
 maka hendaklah dia berpuasa sesungguhnya bagi berpuasa itu satu perlindungan”
(hadith sahih riwayat bukhari no. 5063 , Muslim no. 3389 nasaie dan Ahmad)


Wajarkah kahwin ketika masih belajar ?
Dena Kamarul Bahrin & Irene Nadia, both of them still study but they are now dah ada anak dah pun, adore them sooo muchh^,^




Bagi pelajar yang telah mendapat lampu hijau utk mendirikan rumahtangga, mereka harus mahir dalam menguruskan hal akademik dan rumahtangga.Pro dan kontra perkahwinan ketika masih belajar sedikit sebanyak  memberi kesan kepada jiwa insan yang mahu mendirikan rumahtangga. Tak kurang pulak yang menghadapi masalah seperti ekonomi yang tidak mantap, tidak mendapat keizinan wali ataupun kontrak perjanjian penaja yang tidak membenarkan seorang pelajar berkahwin.

Saban tahun kes-kes maksiat masih lagi dipelopori dalam kalangan remaja termasuklah golongan yang terpelajar. Isu yang hangat dibahas ini sering timbul dalam kalangan mahasiswa. Tinggal serumah dengan pasangan kekasih, pelajar kahwin lari, pelajar luar negara kahwin tanpa memberitahu ibubapa.

“ Kami nak kahwin tapi mak ayah tak bagi. So, lantaklah !”


“ Wanita sekarang ini pakai terlalu seksi. Ko gay ke kalau tak rasa suka?”

" Mahar tinggi sangatlah bro, gua budak sekolah je pun"

Pelbagai alasan digunakan untuk menutup kesan hati yang tak terjaga, menyalahkan suasana dan keadaan namun terlupa bahawa islam juga mempunyai kaedah “prevention is better than cure”.
Tiada jaminan untuk mereka yang berkahwin boleh terlepas daripada godaan maksiat. Jika rumahtangga itu dibina hanya atas dasar elak maksiat semata-mata, jadilah perkahwinan itu sebagai tuntutan nafsu sedangkan dalam islam, perkahwinan merupakan tuntutan agama.

Perlu disedari bahawa perkahwinan bukan sekadar ikatan sah antara dua insan malah juga mempunyai skop tanggungjawab yang perlu digalas. Perkahwinan mestilah mempunyai matlamat yang jelas kerana ia merupakan satu ibadah serta mengikuti sunnah nabi. 

Tahun 2013 hampir melabuhkan tirainya, jadi entry kali ni merupakan entry penutup bagi tahun 2013, Selamat Menyambut Tahun Baru 2014/ Happy New Year :)






Celebrate Halloween: Haram In Islam

Assalamualaikum w.b.t...

Today I just wanna share about why we cannot celebrate 'Halloween' and this entry was writen by admin #i_only_have_Allah. Thank you very much for sharing a very good info for us today especially all Muslims in this world.
It is completely HARAM to celebrate Halloween or do such things that involve Halloweens tradition like wearing mask, getting dressed in such costumes, greeting others, or even passing out candy! This is not our holiday and it is totally  prohibited to get involve in it, in any matter of way! Read for yourself how this holiday.
Began..look it up! virtually all Halloween traditions are based either in anciet pagan culture or in Christianity. From an Islamic point of view, they all are forms of shirk. As muslims, our celebrations should be ones that honor and uphold our faith and beliefs.  How can we worship only Allah, the Creator, if we participate in activities that are based in pagan rituals, divination and the spirit world? Many people participate in these celebrations without even understanding the history and the pagan connections, just because their friends are doing it, their parents doing it and because "it's fun". So, what can we do, when our children see others dressed up, eating candy and going to parties? While it may be tempting to join in, we must be careful to preserve our own traditions and not to allow our children to be corrupted by this seemingly "innocent" fun. When tempted, remember the pagan origins of this traditions, and ask Allah to give you strength. Save the celebration, the fun and games for our 'Eid festivals. Children can still have their fun, and most importantly, should learn that we only acknowledge holidays that have a religious significance to us as Muslims. Holidays are not just excuses to binge and be reckless. In Islam, our holidays retain their religious important, while allowing proper time for rejoicing, fun and games.

Remember this..
"Whoever imitates a nation is one of them." (Abu Da'oud)

Thanks for reading this entry :)

Alkisah Ketupat Palas dan Jantinanya

Topik yang ingin dikupas kali ini ialah berkenaan sejenis makanan tradisi orang Melayu sempena hari Raya Aidiladha yang akan disambut pada esok hari, iaitu ketupat daun palas, yang biasanya dimakan bersama rendang ayam atau daging, atau apa-apa jenis serunding. 
 
Biased jantina sering berlaku setiap kali menjelang musim raya, di mana ketupat palas betina selalunya akan ditertawakan oleh golongan 'orang lama', dan ianya dianggap sebagai ketupat yang FAILED. Ketupat palas jantan barulah dianggap WIN.
 
Korang yang tak tahu menahu pasal ketupat ni mesti kompius kenapa ketupat betina dianngap FAILED kan. Okies, di sini akan diceritakan satu per satu yaa..

Ketupat ni dari zaman dulu lagi, cara nak memasaknya ialah dengan merebus ketupat di dalam air. Ketupat betina mempunyai balutan daun yang kurang kejap serta kurang kemas, maka air lebih mudah untuk masuk ke dalam sarung ketupat semasa proses merebus, lalu pulutnya akan jadi agak lembik. Berbeza dengan ketupat jantan, cara balutan ketupat jantan lebih kemas dan kejap, tidak kelihatan begitu berlubang, maka agak susah untuk dimasuki air semasa proses merebus. Ada faham..

kat atas ni gambar ihsan google yang lebih jelas lagi rupa bentuk ketupat palas jantan dan betina.
  
Okies lah  para readers sekalian..taknak lah membebel panjang2, akhir kata just nak ucap Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha.=)
 

Makanan seimbang untuk Ibu Antenatal,Post Natal & Makanan Pelengkap

Assalamualaikum,

Dapat jugak curi-curi masa hari ni untuk tambah satu lagi entry. Kali ni mengenai Makanan Seimbang untuk Ibu Antenatal yakni ibu hamil dan ibu post natal yakni ibu selepas bersalin serta Makanan Pelengkap untuk bayi dan kanak-kanak.

Pada 29/8/2013 telah diadakan demonstrasi masakan oleh basik 1/2012 (semester4) bertempat di dataran di hadapan Dewan Perdana KSKB Sultan Azlan Shah,Ulu Kinta. Tengok gambar dulu yukk..




MAKANAN SEIMBANG IBU ANTENATAL
Sarapan Pagi:
Nasi Lemak
Jus buah-buahan
Minum Pagi:
Biskut
Susu
Makan Tengahari:
Nasi Putih
Tomyam
Buah
Jus
Makan Malam:
Bihun sup
Jus

MAKANAN SEIMBANG IBU POST NATAL
Sarapan Pagi:
Roti Bakar
Telur 1/2 masak
Jus
Minum Pagi:
Kek
Susu
Makan Tengahari:
Nasi Putih
Ayam halia kukus
Jus
Minum Petang:
Bubur Jagung 
Milo
Makan Malam:
Bihun Goreng
Teh
Supper:
Biskut 
Milo

MAKANAN PELENGKAP BAYI 6-8 BULAN
1 1/2 cawan Bubur cair
2 sudu teh Daging/isi ikan
1/4 cawan Sayur bayam
1/2 Pisang saiz kecil/1/4 Betik
1 sudu teh Minyak
Susu

MAKANAN PELENGKAP BAYI 9-12 BULAN
2 cawan Bubur pekat
2 sudu teh Daging/isi ikan @ 1/2 biji telur
1/2 cawan Sayur bayam
2 Pisang saiz kecil/1Betik
1 1/2sudu teh Minyak
Susu

MAKANAN PELENGKAP BAYI 2-3 TAHUN
2 cawan Nasi
1/2 ekor ikan kembung saiz sedang/1 biji telur
1 cawan Sayur bayam
2 Pisang saiz kecil/1Betik
1 sudu teh Minyak
Susu

#Ini hanyalah contoh dalam penyediaan makanan seimbang dan makanan pelengkap.



Kelebihan Hari Jumaat

ASSALAMUALAIKUM..
Memandangkan hari ni kan hari Jumaat jadi hari ini saya nak cerita sedikit tentang kelebihan hari Jumaat. Moga-moga kita semua memperoleh manfaat.
Jadi 6 kelebihan Jumaat akan saya senaraikan. 



1. Berlakunya hari kiamat.
 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
 Hari Jumaat memang istimewa. Ia adalah hari nabi Adam diciptakan, dan hari nabi Adam diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

 3. Penghulu segala hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.

 5. Kebaikan dengan memotong kuku.

 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.

Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. 
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.

Bagi kaum lelaki jangan lupa pergi sembahyang Jumaat tau...
Semua kelebihan yang ada pada Jumaat ini sebenarnya merupakan ruang dan peluang untuk  kita rebut.

Nabi sendiri ada menyebut barangsiapa yang banyak beristighfar, Allah akan bagi jalan keluar bagi setiap masalah yang dihadapinya.
Mari kita jadi lebih baik, sedikit pun tak apa asalkan kita jadi lebih baik. =)

Tips Menjadi Wanita Solehah

Assalamualaikum kepada semua dan rasanya tak terlalu lambat lagi untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin.

Hari ni terasa nak berkongsi sesuatu dengan anda semua. Sesungguhnya perkongsian ini bukan bermakna saya arif tentang tips2 nak jadi wanita yang solehah tetapi saya juga ingin belajar untuk menjadi wanita yang solehah. Moga2 Allah perkenankan doa kita semua(kaum2 wanita) untuk menjadi wanita yang solehah,InsyaAllah. Antara tips untuk menjadi wanita solehah ialah:


1. Mendirikan solat
Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan keatasnya solat fardu lima waktu sehari semalam. Solat fardu dengan rajin  dan lakukannya solat sunat bagi menampung kekurangan yang terdapat pada solat wajib itu tadi.
2. Menjaga solatnya
Seseorang yang wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu. Selain khusyuk,menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakannya serta menjaga waktunya, ini bermaksud solat itu mesti diawal waktu dan tidak berlengah- lengah.
3. Bersyukur dan redha
Manusia ini biasa mempunyai tabiat yang buruk kerana apabila ditimpakan ujian atau musibah sering mengeluhdan adakalanya seperti menyalahkan takdir. Sebaiknya kita bersyukur dan redha dengan setiap pemberian Allah.
4. Selalu bersedekah
Murah hati adalah sifat yang mulia. Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama. Sehingga malikat berdoa agar orang yang rajin memberi sedekah itu Allah S.W.T akan gantikan dangan ganjaran yang berlipat kali ganda.
5. Menjaga maruah diri
Untuk menjadi wanita solehah hendaklah wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dengan betul.memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yang boleh mendorongnya  melakukan maksiat dan perbuatan keji.
6. Takut murka Allah
Wanita solehah sentiasa patuh kepadaajaran Allah dan menjauhi semua laranganNya. Walaupun  Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiasa merasakan Allah itu maha melihat semua perbuatan hambaNya.
7. Menjaga amanah.
Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri, seorang ibu , seorang pekerja, seorang tertangga. Amanah kepada Allah seperti di dalam surah Al-Fatihah , ‘kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan.
8. Pandai mengaji Al-Quran
Wanita solehah  selain solat, menjaga solatnya dengan istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri, mestilah juga tahun mengaji quran dan suka /sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Sesungguhnya rumah yang tidak diperdengarkan alunan bacaan Quraan ibarat sebuah kubur.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk kita semua. Aminn :)

Cara Mudah Nak Tahu Siapa Yang Guna Gambar Kita di Internet

Assalamualaikum,

Entry kali ni just nak share dengan anda semua bagaimana nak tahu siapa yang menggunakan gambar kita di internet sama ada mereka guna dengan izin dahulu ataupun tanpa izin daripada kita.

Mula-mula sekali..
klik http://www.tineye.com/ 
akan keluar paparan seperti ini
kemudian, upload gambar yang anda mahu..
ATAU
anda boleh masukkan url gambar yang anda mahu.
selepas itu klik search.
Contohnya seperti gambar di bawah..
maka akan terjawablah sama ada gambar anda telah digunakan ataupun sevaliknya. Macam  yang di atas menunjukkan 3 orang berminat untuk menggunakan gambar page Blog Single is Better

Mudah kan..selamat mencuba. =)

Keutamaan dan Tanda-Tanda Malam Lailatul Qadar

Di antara nikmat dan kurniaan Allah s.w.t terhadap umat Islam, dianugerahkan kepada mereka satu malam yang mulia dan mempunyai banyak keutamaan. Suatu keutamaan yang tidak pernah didapati pada malam-malam selainnya. Tahukah anda, malam apakah itu? Dia adalah malam “Lailatul Qadr”. Suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan, sebagaimana firman Allah I:

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ * وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ * لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ * تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ * سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ *

“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadr). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan (Lailatul Qadr) itu? Malam kemuliaan itu (Lailatul Qadr) lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Rabbnya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar”. (Al-Qadr: 1-5)


Asy-Syaikh Shalih Al-Fauzan hafizhahullah berkata: “Bahwasanya (pahala) amalan pada malam yang barakah itu setara dengan pahala amalan yang dikerjakan selama 1000 bulan yang tidak ada padanya Lailatul Qadr. 1000 bulan itu sama dengan 83 tahun lebih. Itulah di antara keutamaan malam yang mulia tersebut. Maka dari itu Nabi s.a.w berusaha untuk meraihnya, dan baginda bersabda:

مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِإِيْمَاناًوَاحْتِسَاباً،غُفِرَلَهُ مَاتَقَدَّمُ مِنْ ذَنْبِهِ

“Barangsiapa menegakkan solat pada malam Lailatul Qadr atas dorongan iman dan mengharap balasan (dari Allah), diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu”. (H.R Al Bukhari no.1768, An Nasa’i no. 2164, Ahmad no. 8222)



Tanda malam qadar ialah :
Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
Pada malam itu malaikat jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.
Marilah kita beramai-ramai memeriahkan suasana 10 malam terakhir ramadhan dengan beribadat kepada allah swt dengan ikhlas dan penuh keimanan, mudah-mudahan kita dapat kurniaan allah yang kelebihannya pahalanya melebihi – 1000 bulan atau 83 tahun umur kita.

JUALAN MURAH BAJU KURUNG SEMPENA AIDILFITRI 2013

Dapatkan dari butik kami dengan koleksi pakaian wanita fesyen terkini dan menepati citarasa wanita serta sesuai untuk digayakan bagi semua jenis majlis.Sila PM / SMS kami untuk dapatkan harga dengan tawaran DISKAUN YANG MENARIK ke 0125422312.
Untuk mengetahui harga baju-baju tersebut anda boleh sms 0125422312 atau whatsapp ke 0195604314 dan jangan lupa untuk sertakan bersama kod baju yang anda berminat. Sementara stok masih ada.. ^,^

BAJU KURUNG AIDILFITRI

DFH 3503
36,38,40,42,44,46 
DFH 3502
36,38,40,42,44,46 
DFH 3501
36,38,40,42,44,46 
DFH 350
36,38,40,42,44,46 

DFH 3513
36,38,40,42,44,46 
DFH 3512
36,38,40,42,44,46 
DFH 3511
36,38,40,42,44,46 
DFH 351
36,38,40,42,44,46 

DFH 3525
36,38,40,42,44,46
DFH 3524
36,38,40,42,44,46
DFH 3523
36,38,40,42,44,46
DFH 3522
36,38,40,42,44,46
DFH 3521
36,38,40,42,44,46
DFH 352
36,38,40,42,44,46

DFH3532
34,36,38,40,42,44,
DFH3531
34,36,38,40,42,44,
DFH353
34,36,38,40,42,44,

TEMPAHAN BAJU KURUNG MODEN MURAH 2013 DIBUKA!!

Dapatkan dari butik kami dengan koleksi pakaian wanita fesyen terkini dan menepati citarasa wanita serta sesuai untuk digayakan bagi semua jenis majlis.Sila PM / SMS kami untuk dapatkan harga dengan tawaran DISKAUN YANG MENARIK ke 0125422312.
Untuk mengetahui harga baju-baju tersebut anda boleh sms 0125422312 atau whatsapp ke 0195604314 dan jangan lupa untuk sertakan bersama kod baju yang anda berminat. Sementara stok masih ada.. ^,^
                                                                  DFH 3404
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                  DFH 3403
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                   DFH 3402
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                  DFH 3401
34,36,38,40,42 dan 44
DFH 340
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                  DFH 3094
34,36,38,40,42 dan 44
                                                               DFH 3093
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                  DFH 3092
34,36,38,40,42 dan 44
                                                                  DFH 3091
34,36,38,40,42 dan 44
DFH 309
34,36,38,40,42 dan 44